My Darling Clementine
Michael Weston King en Lou Dalgleish
Een Brits echtpaar met een Amerikaans getinte missie. My Darling Clementine draagt het klassieke country-duet uit over de wereld. Lovende kritieken alom, zalen en festivals halen ze binnen. “Het gaat om die speciale soort duetten met van die larmoyante verhalen.”

Beiden zijn bezig aan hun tweede carrière. Michael Weston King leidde de Britse alt.countryband The Good Sons, vernoemd naar een nummer van Nick Cave, en heeft zo’n tien soloplaten op zijn naam. Lou Dalgleish danste vanaf haar zestiende in het circus, maakte ook soloalbums en zong met Elvis Costello, Bryan Ferry en The Brodsky Quartet. Ze zijn nu vijftien jaar samen en hebben een tienerdochter.

Lou zong mee op Michael’s platen en soms bij optredens. Hij vond dat ze ook muzikaal een koppel moesten vormen. “Ik was getrouwd met een van Engelands beste zangeressen en maakte daar veel te weinig gebruik van”, stelt hij vast. “Het idee voor countryduetten kwam zo’n tien jaar terug”, vertelt zij. “We hebben echt lang geaarzeld, want het was zó ouderwets en uit. We hebben besloten het toch te doen. Het viel goed, en tot onze verbazing in Amerika zelfs héél goed.”

Ze brengen live vaak flink wat covers, want ze willen de duethistorie levend houden, maar het repertoire voor hun platen schrijven ze zelf. ”Samen én apart”, legt Michael Weston King uit. “Het lastige van zulke duetten is dat je een verhaal vanuit twee perspectieven moet vertellen: dat van hem en dat van haar. Ze moeten apart én samen zingen. En dat moet allemaal binnen een minuut of drie gebeuren. Soms lukt het niet en dan houd ik het nummer voor mezelf, voor een soloplaat.”

Het uitgangspunt is vaak een ruzie, stellen ze samen monter vast. De titels van hun eerste twee albums doen zoiets natuurlijk vermoeden: How Do You Plead? en The Reconciliation? wijzen naar huwelijkszaken voor de rechter. Op hun jongste album Still Testifying wordt die traditie tekstueel gewoon voortgezet, maar muzikaal is er naast country vooral ook veel gospel en southern soul te horen. Verpakt in weelderige arrangementen die de sfeer van het Zuiden van de Verenigde Staten ademen.

Dit echtpaar is een van de beste americana-acts van dit moment. Ga ze zien. 
(Paul Stramrood Heaven)

Kijk ook op: michaelwestonking.com


di 29 okt 20:30 - 23:00 theaterzaal
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden