Lorcan Mac Mathuna
met Daire Bracken & Martin Tourish
Lorcan Mac Mathuna is een van de vaandeldragers van het ‘sean-nós’: een traditionele Gaelic zangstijl. De Ierse zanger en componist brengt de historie tot leven, van poëzie tot mythologie, legendes en strijdliederen. En dat is een héél bijzondere ervaring. Voor nóg meer sfeer, neemt hij ook Daire Bracken op viool en Martin Tourish op accordeon mee naar De Wegwijzer. Bracken was ooit lid van Danú en speelde met grote namen uit de folkmuziek. Accordeonist Tourish is onder meer bekend als lid van Altan. 

Dit drietal voert het publiek terug naar vervlogen tijden uit de rijke Ierse historie, met verhalen die aan elkaar hangen van strijd, legendes en liefde. Lorcan Mac Mathuna heeft inmiddels een groot aantal projecten op zijn naam staan, van middeleeuwse Ierse liefdesliedjes tot een ode aan Derry. Een ander muziekproject is 'Visionaries 1916', dat gaat over de Ierse Paasopstand in 1916. Een impressie van dit bijzondere project vindt u hier.

Om het beeld nog wat verder in te kleuren halen we nog aan wat Marius Roeting van New Folk Sounds over Lorcan Mac Mathuna schrijft: “Op en top Iers met die nasale naklank, bijna fluisterend en toch zo krachtig. Herkenbaar in de dictie, de ‘uitspraak’, ook in het Gaelic. Mac Mathúna zou een sean-nós (solo)zanger kunnen zijn, waar je uren naar kan luisteren. Gekluisterd alsof je naar een oude verhalenverteller luistert. En dat doe je in feite. Mac Mathúna heeft diezelfde betovering, diezelfde grandeur, hetzelfde hypnotiserende. En dan is er de muziek die hij maakt. Altijd vol overtuiging, hartstocht, diepgang, kennis, vernieuwend op het oude gebaseerd, maar voortschrijdend, niet conserverend en toch de traditie gerespecteerd hoog houdend.” Kijk ook op: lorcanmacmathuna.com


vr 24 jan 20:30 - 23:00 theaterzaal
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden