The Ragtime Guitar Parlour
Wegens ziekte is deze voorstelling helaas afgelast.
De kaarthouders krijgen persoonlijk bericht.


Leo Wijnkamp en Kees van der Poel brengen een afwisselend en swingend programma van akoestische ‘fingerpicking’-gitaarmuziek en liedjes onder de titel ‘The Ragtime Guitar Parlour’. Ragtime-muziek uit de jaren ’20 van onder meer Scott Joplin, Erwin Schulhoff, blues, traditionele folkmelodieën, fiddletunes en Americana. Afwisselend in solostukken en flitsende duetten. Daarbij vertellen zij tussen of tijdens het spelen onderhoudende, maffe en soms nostalgische verhalen over de achtergronden en context van hun muziek. Verhalen van hoe de mensen leefden, dansten, zopen, liefhadden en knokten rond het begin van de vorige eeuw. Muziek die zijn oorsprong vindt in de blues, vroege jazz en traditionele folk, soms met een vleugje klassiek.

Van der Poel en Wijnkamp zijn allebei fenomenale fingerstyle gitaristen en een bijzonder gitaarduo. Ze ontmoetten elkaar in het Folk Centrum Utrecht in de jaren ’70 van de vorige eeuw. In 1975 namen zij voor het eerst samen een nummer op: de vrolijke ‘Black & White Rag’. Zij delen hun liefde voor onder meer Mississippi John Hurt. Daarna gingen zij ieder hun eigen weg.

Wijnkamp oogst lof met arrangementen van piano-rags van onder meer Scott Joplin, en brengt in 1975 de lp ‘Rags to riches’ uit. Op zijn tweede lp ‘The return of Dr. Hackenbusch’ laat hij zijn talent voor complexe fingerstyle-gitaarstukken horen. Eind jaren ’80 verhuist Wijnkamp naar Antwerpen, waar hij de muzikale leiding krijgt van diverse theaterproducties. Van der Poel raakt geboeid door Nederlandse traditionele zang op oude opnames en verkent die muzikale richting verder met onder meer de folkgroepen Wargaren en Wolverlei.  Enkele jaren gelden ontmoetten de oude vrienden elkaar opnieuw en besloten ze hun samenwerking weer nieuw leven in de blazen als ‘The Ragtime Guitar Parlour’. Inmiddels hebben ze hun gezamenlijke ‘swing’ weer helemaal gevonden. Luister bijvoorbeeld eens naar de 'Franklin Blues'.


vr 7 feb 20:30 - 23:00 theaterzaal
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Afgelast