Ray Cooper

In verband met het coronavirus is deze voorstelling afgelast. Wij kijken naar alternatieve data.

Bestelde kaarten blijven geldig voor die nieuwe datum, die laten wij u zo spoedig mogelijk weten. Wilt u niet op de nieuwe datum wachten dan retourneren we het betaalde bedrag.


Ray Cooper is een half-Engelse, half-Schotse singer-songwriter en multi-instrumentalist van de klassieke soort. Na het afronden van zijn kunstopleiding in Brighton besloot hij te gaan 'waar de muziek hem heen bracht'. Eén van de stops op dat pad was de Oysterband, de succesvolle folkrockformatie. Een stop die uiteindelijk 25 jaar, 19 albums en tours in 27 landen zou duren. Op het podium speelde hij meestal de cello, die speciaal daarvoor een lange ijzeren punt had zodat hij er mee kon staan. Maar Cooper nam ook net zo makkelijk de gitaar, mandoline en harmonica ter hand. In 2013 verliet Cooper de Oysterband om solo te gaan. "En ik heb nooit meer omgekeken."

Inmiddels leidt zijn muzikale pad naar Zweden, waar hij in 2000 naartoe is verhuisd. Naar zo'n typisch Scandinavisch huis met rode houten planken, waar hij ook zijn eigen opnamestudio heeft ingericht. Zweedse muziek heeft een typisch soort melancholie in zich, in de woorden van Cooper 'the blues of the north'. Vanuit zijn kleine houten opnamehutje in Zweden leverde Cooper in 2010 zijn eerste soloalbum af: 'Tales of love, war and death by hanging'. In 2014 volgde 'Palace of tears'.

In 2018 kwam Coopers derde album 'Between The Golden Age & The Promised Land' uit. Als zanger pakt hij serieuze thema's aan, maar de sound van het album is net zo goed simpel, rauw en opgewekt. Bovendien speelt Cooper ook alle instrumenten op het album zelf. Van cello en gitaar tot aan de piano en de mandoline. Dat Cooper niet veel nodig heeft om te raken, kunt u bijvoorbeeld horen in 'Valentine's day'. Alleen de singer-songwriter en zijn gitaar in een houten opnamestudio met eierdozen aan het plafond.

Zijn veelzijdigheid verpakt Cooper in rake songs, inspiratie haalt hij overal vandaan. "Ik heb geen vaste methode voor het schrijven van nummers. Ik krijg ideeën uit herinneringen, dromen, geschiedenisboeken, biografieën, nieuwssites of gesprekken die ik me herinner of verzin..." En onvermijdelijk vinden ook traditionele melodieën hun weg in Coopers composities. "Simpelweg omdat het sterke liedjes zijn, en daarnaast zijn de traditionals net zo goed onderdeel van mijn culturele wortels als rock 'n roll."

Kijk ook op: raycooper.org


do 23 apr 20:30 - 23:00 theaterzaal
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Afgelast