Peter Slager & Douwe Eisinga

In verband met het corona covid-19 virus hebben we besloten om alle voorstellingen in maart voor nu te annuleren. Wij kijken naar alternatieve data.

Bestelde kaarten blijven geldig voor die nieuwe datum, die laten wij u zo spoedig mogelijk weten. Wilt u niet op de nieuwe datum wachten dan retourneren we het betaalde bedrag.Peter Slager is bassist en liedjesschrijver bij BLØF, maar sinds het verschijnen van zijn solo-album 'Slik' (2016) treedt hij ook regelmatig op als singer-songwriter. Hij zingt dan liedjes in het dialect van zijn geboortestreek Schouwen-Duiveland. Zo ook op deze fijne 'Paasmatinee' in De Wegwijzer, samen met componist en pianist Douwe Eisinga.

“Dialecten verdwijnen, ook dat van mij”, zei Slager eerder over 'Slik'. “Dat is op zich niet erg. Talen ontwikkelen zich en soms verdwijnt er eentje. Maar voordat niemand het meer spreekt, wilde ik dat dialect vastleggen op de enige manier die bij mij past: in liedjes.”

De teksten op de Zeeuwse plaat gaan over de thema’s die Slager na aan het hart liggen: liefde, eenzaamheid, je eigen weg vinden, weemoed. “En dat gekoppeld aan mijn herinneringen. De wind, de zee, de dijk en de stilte in het dorp. En ‘slik’ natuurlijk: de modder die in de oogsttijd achterblijft op de polderwegen.”

Het nummer ‘O Mn Bloedmooie Zeeland’, een vertaling van de Ryan Adams-klassieker ‘Oh My Sweet Carolina’, is een ode aan de provincie waar Slager eigenlijk nooit is weggeweest. “Paskal wilde dit liedje spelen tijdens zijn solotoertje en hij vroeg me of ik het voor hem wilde vertalen. Dat heb ik gedaan en vervolgens dacht ik: ik moet het door-vertalen naar het Zeeuws en het dan zelf opnemen. Het viel uiteindelijk helemaal op z’n plek.”

Ook bijzonder: het onheilspellende ‘As Dn Diek Straks Breekt’. “Mijn eigen Zeeuwse Armageddon-lied”, aldus Slager, “waarin ik heb geprobeerd de eerbied te vangen die de mensen hier nog altijd hebben voor het water.”

Het akoestische album is grotendeels opgenomen in een oude boerderij in Zuid-Frankrijk. Slager speelde bijna alle instrumenten zelf in, van gitaar tot contrabas en van banjo tot harmonium. “Ik heb me samen met mijn vriend en producer Ronald Vanhuffel een week in het huis opgesloten en dat hoor je terug: de akoestiek, de radiator, mijn favoriete stoel. Gek toch hoe je soms van huis weg moet om er het best over te kunnen zingen.”

Hoe zou hij zelf zijn album omschrijven? “Ach, ik weet het niet precies. Wel echte liedjes, singer-songwritermuziek zeg maar. Of Zeeuwse folk…”ma 13 apr 15:00 - 17:00 theaterzaal
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Afgelast